ORNEA STATE

ACTIVITEITEN IN DE BUURT

De boerderij ligt net buiten Paesens-Moddergat en is goed te bereiken via hoofdwegen en OV. Fietsen of wandelen door nationaal park Lauwersmeer is een geweldige ervaring en ook wadlopen is in de nabijheid mogelijk. Wat dacht u van een dagje strand of uitwaaien op Schiermonnikoog of Ameland? Gezellig winkelen kan uitstekend in Dokkum, Leeuwarden of Groningen. En niet te vergeten verse vis eten in Lauwersoog. In de omgeving zijn diverse restaurants te vinden. Uiteraard voorzie ik u graag van meer informatie wanneer u dat wenst.

Nationaal park Lauwersmeer

Waterrijk natuurgebied

Paesens ligt tegen het nationaal park Lauwersmeer aan. Het is een bijzonder gebied en een waar paradijs voor vogels. ’s Nachts is het in het park nog echt donker en kunt u de sterrenhemel zien. U kunt in het park lopen, fietsen en varen. Voor watersporters is dit een geweldig gebied en bij de jachthavens zijn boten, kano’s, surfplanken etc. te huur. Wilt u liever rustig van de omgeving genieten vanaf het water? Dan kunt u een rondvaarttocht door het gebied doen. Kijk voor meer informatie op www.lauwersmeer.nl

Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd door Staatsbosbeheer. Meer informatie vindt u op www.np-lauwersmeer.nl.

Rondvaart Lauwersmeer

Genieten vanaf het water

Met een rondvaart over het Lauwersmeer ziet u vanaf het water de mooiste plekken van het Nationale park. De boot vertrekt vanuit Oostmahorn / Esonstad wat met de auto nog geen 5 minuten rijden is.

De kapitein vertelt u over de flora en fauna in het natuurgebied terwijl u met een drankje kunt genieten vanaf het halfoverdekte buitendek of vanuit de salon.

Meer informatie en tijden van de afvaart vindt u op www.lauwersmeer.nl.

Schiermonnikoog

Lekker uitwaaien

Wanneer u op de zeedijk staat ziet u het eiland Schiermonnikoog al liggen. De boot naar Schier vertrekt uit Lauwersoog. Het eiland is autoluw, wij raden u aan om direct bij aankomst op het eiland een fiets huren. Er zijn goede fietspaden en u kunt op een dag het hele eiland rond fietsen.

Schiermonnikoog is ook een nationaal park en heeft op een klein oppervlak een heel diverse natuur. Er zijn onder andere bossen, stranden, duinen, wadplaten en kwelders. Als u wilt uitwaaien dan is een dagje Schier geweldig!

U kunt ook een dagje naar Ameland, dit eiland is iets groter en heeft gezellige dorpjes! De boot vertrekt vanuit Holwerd, dat ongeveer 25 minuten rijden is met de auto.

Dokkum

Historische stad

Van Paesens is het nog geen 10 minuten rijden naar Dokkum. Hier kunt u gezellig op een terrasje zitten, winkelen en de historische binnenstad bezichtigen. U kunt ook een lekkere wandeling maken over de bolwerken, het oude verdedigingswerk van Dokkum of naar de Bonifatiuskapel. Buiten de bolwerken kunt u gratis parkeren en loopt u in 2 minuten de binnenstad in.

In Dokkum worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals de Admiraliteitsdagen en de jaarlijkse Kerstfair in Dickensstijl.

Wilt u het water op? Dan kunt u een rondvaart om Dokkum doen, een motorbootje of een SUP (stand up paddling) board huren.

Meer informatie over activiteiten in Dokkum leest u op www.dokkum.nl

Het Wad

De waddenzee

Vanuit Paesens bent u zomaar op en over de zeedijk en staat u langs de kust van de Waddenzee. Er zijn diverse routes die u kunt fietsen. Het is hier heerlijk rustig. Aan uw ene zijde staan de schapen op de dijk te grazen en aan uw andere zijde heeft u een onbelemmerd uitzicht over het Wad.

U kunt bij laag water met een gids gaan wadlopen. Er zijn onder andere routes naar Schiermonnikoog en naar Ameland.

Lauwersoog

Natuur en vissershaven

Lauwersoog is niet alleen het vertrekpunt van de boot naar Schiermonnikoog, maar heeft ook een vissershaven met gezellige restaurants waar u een heerlijke vers gevangen vis je kunt halen. De vissersboten meren aan in de buitenhaven en de pleziervaart ligt in de jachthaven aan het Lauwersmeer. Leuke tip is een dagtocht per boot naar Engelsmanplaat. Naast al deze bedrijvigheid kunt u zo het nationaal park Lauwersmeer in wandelen of fietsen. Er is volop bos, grasvelden en water met prachtige rietkragen.

Kortom Lauwersoog is een prima punt om een dagje uit te beginnen en af te sluiten.

’t Fiskershúske

herinneringen aan de kustvisserij

In Paesens-Moddergat is het kleine museum ’t Fiskershúske gevestigd, waar de herinnering aan de kustvisserij en visserscultuur levend wordt gehouden.

De exposities vertellen het verhaal van de vissers en hun families aan de wal. Vooral de ramp van Moddergat in 1883 speelt een grote rol. In een storm kwamen 83 vissers om wat een enorme weerslag had op het dorp.

In de oude vissershuisjes zijn de kamers ingericht zoals het vroeg in de 20ste eeuw was en er zijn exposities met scheepsmodellen en gereedschappen en over het reddingswezen.